TZEITEL – DRÖMFÄRDEN

Artiest info
Website
facebook
Label: Barrackas Records
Info: Hemifran

‘Tzeitel’ is de naam van een Zweeds trio muzikanten die zich hebben toegelegd op het spelen van traditionele klezmermuziek, een volks genre dat zijn oorsprong kende in de instrumentale dansmuziek van de Jiddisch sprekende Asjkenazische Joden in Oost-Europa.

Sinds meer dan 15 jaar hebben ze zitten zoeken naar ritmische deuntjes in klezmernummers die ze daarna op hun platen op hun eigen wijze hebben geïnterpreteerd. Op hun meest recente album “Drömfärden” hebben ze in de periode van 2021 tot 2023 negen van die nummers opgenomen waaronder de twee tracks die we hier op de audiovideo’s hebben toegevoegd: albumtiteltrack “Drömfärden” en het als dansmuziek voorbestemde “Tants, Tants, Tants!”.

Het trio ‘Tzeitel’ bestaat uit Sara Fridholm op accordeon en als zangeres, Christopher Andersson Bång op contrabas en Anna Cochrane op viool en altviool. Ze heben elkaar voor het eerst ontmoet aan de ‘Academie voor Muziek en Drama’ in Göteborg. In Scandinavië staat deze groep bekend als meest populaire klezmerformatie die honderden optredens in deze landen gespeeld heeft om daarbij steeds opnieuw een enthousiast feestje op gang te brengen.

De Argentijnse bandoneonist, accordeonist en componist van vele Argentijnse tango’s Astor Piazzolla was een grote bron van inspiratie voor ‘Tzeitel’ net als de groepen ‘Kroke’, ‘Crakow Klezmer Band’ en ‘John Zorn & Masada String Trio’. Het album “Drömfärden” bevat zeven traditionals uit de Joodse muziekgeschiedenis en twee nieuwe composities van Anna Cochrane in eenzelfde klezmer-stijl. Die nummers zijn “Omöjligdansen” en “Hem Och Tillbaka Igen” wat dat ook moge betekenen. Deze cd is een aanrader voor de echte liefhebbers van dit traditionele muziekgenre.

(valsam)
“If you are a fan of traditional klezmer music, the newest record ‘Drömfärden’ from the Swedish folk trio ‘Tzeitel’ can be warmly recommended. Anna Cochrane, Sara Fridholm and Christopher Andersson Bång put seven traditional and two newly self composed tracks on this album. Fun and dance will be guaranteed when listening to this joyful music.“ – www.rootstime.be